Programari: 0734.151.133

Diete

Unul dintre motivele principale care duce la eșecul unui regim de slăbire este impactul psihologic al restricției permanente. Neplăcerile cauzate de evitarea participării la petreceri sau alte evenimente speciale unde se servesc alimente „interzise” pot fi la fel de frustrante. Poți ajunge să “plonjezi” în toate acele alimente pe care le-ai evitat. Permițându-ți indulgenţe ocazionale și uitând de sentimentele de privațiune pe care le asociezi în mod normal cu o dietă poți evita capcana yo-yo. O pauză de la dieta în fiecare weekend te va menține motivat în celelalte 5 zile din săptămână. Totuși, nu abuza în aceste două zile, deoarece kilogramele nu vor întârzia să apară.

Mănâncă doar cât să-ți potolești foamea !

În weekend pericolul de a mânca mai mult decât îți este necesar se datorează în principal timpului liber. Pot exista momente în care să apară foamea emoțională. Învață să o deosebești de foamea fizică până nu este prea târziu.

Pune-ți următoarele întrebări:

                Chiar tânjesc după acel aliment ? 

Foamea emoțională este în general legată de anumite alimente, și anume de cele sărate, dulci sau grase, deoarece acestea creează în creierul nostru niște substanțe chimice care ne fac să ne simțim mai fericiți, mai energici sau mai relaxați. Numai că efectul este momentan și nevoia emoțională va persista. Încearcă să identifici problema care necesită rezolvare și găsește o soluție, dar nu cu ajutorul alimentelor. Sună un prieten dacă ești stresat sau începe un nou proiect dacă ești plictisit.

                Cât de repede se instalează foamea ?

Foamea fizica apare ca un proces gradual, in timp ce foamea emotionala ne loveste brusc, de acest lucru responsabil nu este stomacul, ci psihicul.
Fa tot posibilul pentru a-ti distrage atentia pana ce pofta de sarat sau dulce trece.

                Cum mă voi simți după ce mănânc ?

Ironia alimentației ca urmare a unei nevoi emoționale este că după ce vei termina, te vei simți mai rău. Gândește-te la cum te vei simți după ce termini de mâncat.

Bucură-te de ocaziile speciale cu moderație !

Știm foarte bine că tot ce-i bun îngrașă, așa că mare atenție la volumul de alimente pe care-l mănânci. Verifică etichetele pentru sugestiile de porționare sau folosește mâna pentru ghidaj: o porție de proteine, cum ar fi carnea, sau carbohidrații, cum ar fi orezul sau paștele, ar trebui să fie de dimensiunea unui pumn, iar o porție de brânză, de mărimea degetului mare. Învață să asculți semnalele de sațietate ale organismului. Servește-te cu doar jumătate din cât crezi că ai nevoie, iar după fiecare înghițitură întreabă-te dacă e destul.

Găsește-ți echilibrul !

Nu trebuie să îți interzici chipsurile sau ciocolata dacă într-adevăr asta îți dorești, dar asigură-te că le echilibrezi cu mâncare sănătăoasă. Secretul în a te bucura de alimentele de care ți-e poftă fără să te îngrași constă în completarea mesei cu alimente sănătoase.

Fă mișcare !

Exercițiile fizice ar trebui să facă parte dintr-un stil de viață sănătos. Acestea te ajută să îți menții inima și plămânii într-o stare bună, te binedispun, nemaivorbind de accelerarea vitezei de scădere în greutate. Ideal ar fi să găsești modalități plăcute de a te menține activ. Sunt indicate cel puțin 30 de minute de activitate fizică plăcută în fiecare zi din weekend sau o sesiune de 60 de minute.

După un weekend petrecut făcând activitățile care îți plac și savurând mâncarea după care tânjești, vei începe dimineața de luni mai motivat ca niciodată.

2 kilograme pe săptămână cu dieta Zone

Dietă Zone a fost creată de doctorul Barry Sears în anul 1990, inițial pentru bolnavii cardiaci. În 1995 însă, a fost făcută cunoscută publicului larg. Denumirea ei vine de la grecescul „zona” care înseamnă mod de viață. Dieta Zone se încadrează deci în categoria celor de lungă durată, pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă. 

Dr. Sears consideră că dietele sărace în grăsimi cresc producția de insulină, ceea ce cauzează excesul ponderal. „Consumul de grăsimi este esențial în arderea grăsimilor”, afirmă doctorul. Raționamentul său era că grăsimile mononesaturate contribuie la senzația de sațietate și scad rata la care carbohidrații sunt absorbiți. O absorbție mai lentă a carbohidraților înseamnă un nivel de insulină mai scăzut, ceea ce se traduce printr-o scădere a stocării grăsimilor în țesutul adipos. Dacă organismul are nevoie de energie și nu poate “arde grăsimile” din cauza nivelului crescut de insulină în sânge, ne simțim obosiți, ne va fi foame și metabolismul încetinește pentru a compensa.

 

40:30:30, dieta ideală

Formula dietei este 40% carbohidrați, 30% proteine și 30% grăsimi. Acest raport trebuie respectat la fiecare masă, motiv pentru care dieta Zone a fost considerată de către mulți dieta perfectă, fiind foarte echilibrată în toți nutrienții. Dieta menține echilibrul hormonal pentru timp îndelungat și reduce senzația de foame. Programul doctorului Sears este folosit în centrele Joslin de Cercetare a Diabetului (SUA) pentru controlul obezității. Vocile critice spun că dieta este destul de complexă și greu de urmat, iar caloriile pot fi prea puține pentru o persoană activă. Asociația Americană a Inimii nu recomandă dieta lui Sears, deoarece o consideră prea bogată în proteine, săracă în nutrienți esențiali și cu puține informații despre efectele pe termen lung. Dieta a mai fost criticată și de vegetarieni, motiv pentru care, în 2000, Barry Sears a publicat „Soy Zone”, o dietă bazată pe proteinele din soia.

 

3 zile Zone

Ziua 1

Mic dejun:

- salată de fructe, care să conțină: 1 lingură de brânză slabă de vaci, 3 felii de ananas din compot, 1 mandarină, 4 alune

Prânz: 

- salată din: 1 lingură de mazăre fiartă, 1 lingură de ciuperci mărunțite și fierte, salata verde, țelină rasă, 1 lingură și jumătate de ulei de măsline, 2 linguri de oțet balsamic, 100 grame piept de curcan fiert, 50 grame șunca de pui, o felie de cașcaval tăiată mărunt.

- un măr

Cină: 

- pui cu ghimbir: 1 linguriță și jumătate de ulei de măsline, 2 broccoli, 100 g pipet de pui fără piele, 2 linguri mazăre, 1 lingură de ceapă mărunțită, 1 lingură de ghimbir. Se pune uleiul într-o tigaie, împreună cu puiul tăiat mărunt și se lasă pe foc, amestecându-se continuu timp de 5 minute. Apoi se adaugă broccoli, mazărea, ceapă, ghimbirul și un sfert de cană de apă. Se fierb la foc mic timp de 20 de minute.

- struguri

Ziua 2 

Mic dejun: 

- iaurt și fructe (la alegere dintre: kiwi, portocale, zmeură sau căpșuni) și 4 nuci.

Prânz: 

- salată de ton: 1 conservă de ton, țelină, 1 lingură și jumătate de ulei de măsline și 2 linguri de oțet balsamic, 2 frunze de salată verde. Tonul se amestecă cu țelină. Peste frunzele de salată verde se pune amestecul de ton.

- o portocală.

Cină:

- pește la cuptor, peste care se adaugă fasole verde fiartă, parmezan, piper, suc de lămâie și ceapă tăiată mărunt.

- 2 prune.

Ziua 3 

Mic dejun:

- omletă spaniolă: 2 linguri de ceapă mărunțită fin, 1 linguriță de piper, albușuri de la 6 ouă, 1 lingură de lapte degresat, 1 lingură de pudră de chilli, 1 lingură jumătate de ulei de măsline. Se amestecă ingredientele și se prăjesc.

- o mandarină

Prânz: 

- salată: 2 frunze de salată verde, 2 broccoli, piper fin, un sfert de cană de fasole uscată fiartă, 1 roșie tăiată felii, 1 lingură și jumătate de ulei de măsline și una de oțet balsamic, 1 lingură de suc de lămâie, 150 g carne de pui la grătar (pulpa, piept).

- desert: o pară

Cină: 

- somon la cuptor cu salată de legume la alegere, asezonată cu lămâie, oțet balsamic și ulei de măsline. 

- desert: un măr și o prună. 

Gustările dintre mese conțin mici porții de proteine, carbohidrați sau grăsimi. Gustarea ideală în acest tip de dietă este formată din amestecul a unui aliment din categoria proteină, un carbohidrat și o grăsime la alegere din următoarea listă:

Proteine:
- ¼ cana de branză slabă de vaci
- o felie de mozzarella
- 30 grame de suncă de pui, mușchi file
- 30 g de ton
- 60 g de carne slabă

Carbohidrati:
- ½ măr
- 3 caise
- 1 kiwi
- o mandarină
- ¼ de cană de salată de fructe
- ½ pară
- ½ portocală
- 8 cireșe
- ½ nectarine
- o piersică
- o pruna
- ½ grapefruit
Grasimi:
- 3 măsline negre
- 3 nuci
- 4 alune
- ½ lingură de unt de arahide
- ½ lingură de unt

 

Dieta Day Light

Această dietă prevede mese normale pe toată durata săptămânii, de fapt, pe toată durata anului, cu o singură zi de restricții alimentare - ziua „light”. Astfel, puțin câte puțin, vei pierde kilogramele care te deranjează - până la 10 kg în mod definitiv - fără a provoca dezechilibre în organism. 

Schema zilei „light”

Mic dejun

30-40 g pâine integrală sau pâine integrală prăjită; 30 g marmeladă sau miere; ceai la discreție 

Gustare pentru dimineața și după-amiaza: un fruct, la alegere 

Pranz

250 g legume crude sau fierte
200 g carne albă sau 2-3 ouă sau 300 g pește
Cina

250 g legume crude sau fierte
200 g carne albă sau 2-3 ouă sau 300 g pește

În ziua Day-Light

Nu găti cu ulei, oțet sau sosuri. Folosește doar suc de lămâie sau oțet aromatizat și/sau ierburi aromatice, pentru a putea înlocui sarea. Nu bea nicio băutură carbogazoasă sau alcool. Sunt admiși doar 2 litri de apă plată sau minerală.

Dacă ești vegetariană, ca să nu renunți la proteine, înlocuiește carnea și peștele cu soia.

Dieta a fost creată de Marc Messegue și experimentată în centrul său de sănătate din Umbria. Scopul ? Obținerea unei pierderi în greutate de 200 g săptămânal, 800 g într-o lună, 10 kilograme într-un an. Secretul acestei diete ? Să ții regim doar o zi din cele șapte ale săptămânii. Un “sacrificiu” ușor de tolerat pentru persoanele care dau jos mai greu kilogramele și care, din acest motiv, nu au avut rezultatele scontate în trecut. “De multe ori, adoptarea unei diete reprezintă renunțarea la viața socială și, implicit, la micile plăceri ale vieții, explică Messegue. Cine simte asta ca pe o povară, inevitabil va renunța cu ușurință la orice tip de regim și se va „arunca” asupra alimentelor, acumulând ulterior mai mult decât au pierdut.

Iată care este ideea Day Light:

O zi de regim controlat, care va reduce un kilogram de pe cântar. Din acest kilogram, 80% este apă, restul este grăsime. Este suficient să repeți ziua „light” în fiecare săptămână, pentru a însuma o pierdere graduală (200 g o dată) , ceea ce, în timp, garantează o slăbire consistentă și definitivă.” Atenție, însă: unii nutriționiști nu consideră suficientă o zi de regim alimentar pe săptămână pentru a compensa excesele alimentare. Metoda este valabilă doar pentru cei care sunt obișnuiți cu perioade de alimentație moderată. 

Cine se știe gurmand trebuie să adopte în plus câteva reguli alimentare chiar și pentru restul zilelor:

  • mănâncă încet, fără stres, fără întreruperi, într-o atmosferã de calm și liniște;
  • înainte de masa principală, consumă o salată, care va crea senzația de sațietate;
  • mpnâncp la ore fixe;
  • nu bea în timpul meselor: acest lucru duce la îngreunarea digestiei, prin mărirea cantității de acid în stomac;
  • după ora 17.00 nu se consumă alimente bogate în proteine, greu de digerat, iar cu 2 ore înainte de culcare nu se mănâncă nimic;
  • seara, înainte de culcare, poți bea o cană cu ceai de tei sau mușețel.
    În timpul săptămânii
  • Redu porțiile obișnuite: dacă vrei să pierzi până la patru kilograme într-un an, este suficient să renunți la câte “o furculiță” de paste, una de orez sau doua felii de pâine în fiecare zi și urmează aceste reguli:

 Nu mânca paste făinoase sau orez mai mult de o dată pe zi și, la aceeași masă, dacă mănânci paste făinoase, nu mai mânca orez sau cartofi !

 Începe fiecare masă cu legume crude sau fierte !

 Ca gustare, încearcă să mănânci întotdeauna fructe de sezon care nu numai că blochează pofta de mâncare, ci aduc și vitamine și oligoelemente utile echilibrului sistemului biochimico-hormonal și, implicit, al metabolismului !

 

Disclaimer:


Rezultatele prezentate in paginile site-ului nostru nu sunt garantate, si pot varia de la persoana la persoana, depinzand de mai multi factori pentru care nu ne putem asuma raspunderea.